God tandhälsa handlar inte bara om dina tänder. Utan det involverar hela din kropp och vad du äter. I själva verket är munnen porten till din kropp. Om du har en dålig tandhälsa kommer det ofta att manifestera sig på andra ställen som på din hud, i matsmältningssystemet eller på resten av tänderna. I den här artikeln kommer vi med några enkla tips som du kan följa för att upprätthålla både friska tänder och tandkött!

Hur upprätthåller jag en bra tandhälsa?

Trots den vanliga missuppfattningen handlar en bra tandhälsa inte bara om tandborstning och tandtråd. Att upprätthålla din munhälsa inkluderar också regelbundna tandkontroller, en bra kost inklusive rätt näring, samt att undvika vanor som att röka.

Hälsosam kost är viktigt

Visste du att hälsosam mat kan förstärka tandemaljen och förhindra att dina tänder får karies? För att bibehålla en god tandhälsa är det viktigt att du upprätthåller en hälsosam kost. Frukt och grönsaker är nämligen ett utmärkt sätt att ge dina tänder de näringsämnen som de behöver för att stärka dem. Exempelvis har frukt en hög vattenhalt som hjälper till att hålla din mun hydratiserad och grönsaker fibrer och andra livsviktiga näringsämnen som förhindrar att bakterier blomstrar i munnen och minskar risken för tandförfall. Undvik och begränsa sockerhaltiga livsmedel och drycker i den största mån som det går. Socker i maten bryter ner emaljen på tänderna vilket kan leda till tandförfall. Om du äter livsmedel med en hög sockerhalt bör du tugga sockerfritt tuggummi eller skölja munnen med vatten eller mjölk direkt efteråt.

Tänk på tandhygienen

Bra munhygien praxis är viktigt för att upprätthålla god hälsa. Att bibehålla friska tänder och tandkött kan förhindra ett antal allvarliga hälsoproblem – och det kan nås genom enkla åtgärder. Det första steget mot friska tänder är att se till att du borstar dem med fluortandkräm två gånger om dagen och använder tandtrådar vid varje borstning. Om du skulle glömma bort att borsta tänderna två gånger, så bör du i största mån borsta dem efter kvällsmåltiden innan du går och lägger dig eftersom detta är den viktigaste borstningen!

Varför är tandhälsa viktigt?

Inför att bleka tänderna: Tandhälsa är viktigt av flera anledningar, men dessa är några av de viktigaste. Idag finns det nästintill inget botemedel mot tandförfall eller tandkötts sjukdomar – när det händer stannar det hos dig för livet.Det kan orsaka andra hälsoproblem eller problem som kan leda till dyra medicinska behandlingar.Om du inte åtgärdar tänder med hål i så kan problemet växa med tiden – och det resulterar oftast i stora ingrepp och dyra räkningar från tandläkaren.

Det bästa sättet för god tandhälsa

Att gå till tandläkaren var sjätte månad är det bästa sättet att upprätthålla god munhygien. Denna frekvens säkerställer att håligheter hittas i tänderna och att de behandlas innan de blir alltför stora och kräver större – och dyrare – ingrepp-