4 olika yrken inom data och IT

Tillhör du en av dom som verkligen älskar datorer och att spendera timvis framför skärmen? I så fall kanske du också lockas av att arbeta inom data och IT. Detta är en bransch som utvecklats otroligt dom senaste åren, och fortsätter att göra det hela tiden, och det var ju faktiskt inte överdrivet längesen internet slog igenom.

Idag finns stora chanser att jobba både på webbyrå, som utvecklare eller som egen företagare för den som har rätt kunskap och utbildning. Möjligheterna är minst sagt många och nedan listar vi några olika yrkesroller som finns inom datavärlden.

På webbyrå

Kanske har du hört talas om ordet webbyrå eller så inte. Hur som helst är det här en typ av företag vi ser allt fler av sedan fler och fler har valt att skaffa egna hemsidor, samt att sociala medier har blivit en del av samhällets vardag. I och med detta kan man ha mycket nytta av en webbyrå till flera olika saker. Kanske allra helst om man är företagare och vill öka sin synlighet just på nätet och sociala medier men även för andra saker.

På en webbyrå finns flera olika yrkesroller, alltifrån webbdesigners till SEO-skribenter. Oavsett vilken roll man har finns relativt goda chanser att få jobb eftersom efterfrågan tycks bli allt större.

Systemutvecklare

Precis som för den som arbetar på en webbyrå har systemutvecklaren sin huvudsakliga arbetsplats framför datorn. Yrket skiljer sig dock genom att här fokuserar man på att utveckla och ta fram olika typer av system, som yrkestiteln antyder.

Man jobbar mycket med programmering och med tanke på den tekniska utvecklingen och hur smarta dom flesta teknikprylar börjar bli så finns det goda framtidsutsikter. Man kan dessutom jobba på många olika typer av företag vilket gör att yrket är väldigt brett.

Spelutvecklare

Är du en datanörd som spenderar mycket av skärmtiden åt att spela olika typer av spel kanske spelutvecklare är det rätta jobbet för dig. Här får man vara med hela vägen från idé till färdigt spel vilket minst sagt kan vara en häftig resa.

Vanligtvis finns tre olika områden att arbeta inom som spelutvecklare och antingen fokuserar man på design, grafik eller programmering för webbyrå och det gäller att man är kreativt lagd för att lyckas. Det finns såklart också dom som gillar att arbeta med alla delar men det är vanligast för dom som jobbar på mindre spelföretag.

Webbdesigner

Som webbdesigner kan man som tidigare nämnt vara anställd på en webbyrå men det finns också andra möjligheter. Väldigt stora företag har ofta sin egen webbdesigner som sköter om hemsidan och andra digitala delar men man kan lika väl välja att starta eget om det är något man lockas av. Att designa hemsidor finns det många som gör på fritiden och inte helt sällan lyckas man förvandla det från en hobby till en egen verksamhet.

Yrkesrollerna inom data och IT är många fler än dom ovan nämna men detta är några av dom vanliga. Bra att veta är dock att om man vill jobba inom den här branschen så krävs oftast en utbildning men det finns också dom som är helt självlärda som lyckats bra.