Den som vill använda en båtvagn (eller båttrailer) för att sjösätta eller ta upp sin båt, behöver känna till några fakta. Enklast är naturligtvis att låta någon mer erfaren vara med den första gången och visa hur det går till. Det finns många videoklipp på nätet, där både vagnen, båten och tyvärr bilen hamnar i vattnet. Nu är det långt ifrån så de flesta sjösättningarna med båtvagn slutar, men det är bra att förbereda sig med kunskap.

Passande båtvagn

Det finns en maximal vikt på varje båtvagn, som anger hur stor båt den går att använda med. Det här måste man vara noga med, så att det inte blir obalans mellan vagn, bil och båt. Vagnen måste även justeras så att den passar båten på bästa sätt, både vad gäller djup och längd. Båten kommer alltså ligga direkt mot rullorna i sitt viloläge. När man har koll på hur båten väl ska ligga på vagnen är det dags att lära sig hur man får den i och ur vattnet. Vid sjösättning backas vagnen ned mot vattnet vid en särskilda anordnad plats för detta för att köpa båtvagn. Ljusramper tas bort och båten vinschas sakta ned mot vattenytan. Man bör inte ha vagnen längre ned än att vattnet når fälgkanten på trailern. Man bör ha ett rep till båten när man lossar vinschen. Det är viktigt att ingen befinner sig i bilen, och att någon med erfarenhet kontaktats innan, exempelvis ifrån båtklubben. Man bör även följa alla de instruktioner som gäller för just den aktuella båten och båtvagnen. Här gäller det att hålla koll på hur man bromsat både bil och båtvagn. Varje gång man sjösätter sin båt, blir processen betydligt enklare. Det är väldigt vanligt att nybörjare tar hjälp av de andra på båtklubben.

Upptagning av båt

Trailern backas långsamt ned mot vattnet som vid sjösättningen, men inte så pass att vatten tränger in i bromsar. Ungefär så vattnet når nedre fälgkant på trailern. Vagnens vinsch kopplas sedan till båtens anordning och båten dras sedan upp tills den vilar mot vagnen alla rullor. Det går åt minst fyra spännband för att sedan fästa båten mot trailern. Man måste spänna fast båten både i aktern och i fören. Dessa band ska alltså sätta stopp för att båten ska kunna röra sig framåt eller bakåt under transporten. När man väl fått upp sin båt och försäkrat sig om att den sitter fast är det bra att kolla efter så att inga lösa saker, eller verktyg, ligger kvar någonstans. Att köra bra med en båtvagn är ett kapitel för sig. Det viktigaste är att man har god tid på sig, och gärna väljer att köra en dag då det är mindre trafik på vägarna.