Så kan en nystartad webbyrå sköta bokföringen

Om du nyligen har startat en webbyrå finns möjligheten att du är kreativt lagd. Att hålla på med bokföring är därmed kanske inte det du direkt tycker är det roligaste under en arbetsdag. Innan din webbyrå har växt till den grad att någon kan anställas för att sköta detta, behöver du eller en medgrundare vara beredda på att göra jobbet.

Idag är det faktiskt enklare än någonsin att sköta sin bokföring som småföretagare. Så länge man har disciplin och kommer ihåg att faktiskt bokföra, finns det mycket bra program som kan hjälpa dig att göra resten. Att sitta med papper och penna är idag inte längre en nödvändighet. Inte behöver du heller själv sitta och räkna ut vad momsen blir.

Du behöver inte ens göra dina egna fakturor – utan kan använda ett program genererar dem automatiskt för din webbyrå. Det enda du behöver göra är att fylla i grundläggande uppgifter om företaget samt vilken tjänst som sålts, vilket pris det är och hur många procent momsen är på. Enklare kan det knappast bli, alltså. Många av de bokföringsprogram som erbjuds idag, har också fakturering som tjänst. Det må kosta lite extra, men det kan vara väl värt pengarna med tanke på den tid som sparas.

Snabba tips för bokföringen

  • Strunta i papper och penna. Idag finns mängder av digitala program att använda sig av. De kan laddas ned till datorn eller användas direkt i webbläsaren. De allra enklaste programmen kan hämta kontohändelser från din bank genom att du legitimerar dig med mobilt BankID, till exempel. Dessa program kan också generera momsrapporter och andra dokument som kan behövas.
  • Behöver du prata med en ekonom? Det här beror kanske på hur avancerad din bokföring är. För många går det alldeles utmärkt att läsa på om avdrag och så vidare på egen hand. Om man dock har lite mer avancerad bokföring, och vill avsätta så lite tid som möjligt på detta, kan det vara bra att ta kontakt med en ekonom man kan få rådgivning hos. Många är flexibla, och det är möjligt att träffa dem på möten vid enstaka tillfällen mot en kostnad. Du behöver alltså inte boka löpande bokföring för att få den förmånen.
  • Skilj dina pengar och företagets pengar. Ett misstag många gör, åtminstone när de har enskild firma, är att bland ihop firmans plånbok med den egna plånboken. Det här bör aldrig göras – det kan förvirra och försvåra bokföringen markant. En större webbyrå idag är sällan en enskild firma, utan det kan vara vanligt för en frilansare som gör enstaka jobb. Även där bör man vara noga med att separera pengarna.
  • Var på den säkra sidan med skatten. Misstag kan ske, inte minst som nybörjare. När du driver din webbyrå bör du vara säker på att inte ta ut för mycket i lön. När skatterna sedan ska betalas finns då risken att du inte har pengar till just det. Om du är osäker – ha goda marginaler och se till att ta kontakt med en expert.